Artikel: Framkallar fårskinn allergiska reaktioner?
Framkallar fårskinn allergiska reaktioner?
Många som köper fårskinn börjar oroa sig för om det kan framkalla allergiska reaktioner. Det är inte så konstigt att oron uppstår eftersom många människor idag lider av olika slags allergier. Det är också lätt att förväxla allergi med känslig hy. Generellt, allergi är inte någonting som bara uppstår utan är genetiskt betingat emedan överkänslig hy kan vara en reaktion på texturen till exempel fibrerna, i det här fallet, i själva ullen.
Hur kan jag ta reda på om min hud reagerar på ull?
Tack och lov är det mycket enkelt att testa om du är känslig eller inte. Ta på dig en skjorta eller blus med långa ärmar och trä på dig sedan en tröja av äkta ull. Börjar din hud klia och du får utslag så kan det möjligtvis vara en allergireaktion. Då ska du kontakta vården så att du kan gå vidare med en mer specifik medicinsk utredning.
Om du inte märker något eller möjligtvis en liten irritation så är det troligtvis inte allergi. Däremot kan din hud ha reagerat mot texturen, själva fibrerna, i ullen.
Kan lanolinet framkalla allergisk reaktion?
Lanolin är ett naturligt ullfett. Det är ett lager av fett som beskyddar varje pälshår på fåret. Lanolin består av en komplex sammansättning och används ofta i framställningen av kosmetika och hudkrämer därför att lanolin har en krämig konsistens och återfuktande egenskaper.
Lanolin är naturligt och har därför många goda egenskaper. Att vara allergisk mot själva lanolinet är ytterst sällsynt. Däremot kan hudirritation uppstå från själva ullen i kombination med dess omgivning.
Studier pekar alltså på att merinoullen inte skapar allergiska reaktioner, varken hos barn eller vuxna. Studier har också påvisat att mycket fint merinoull är gynnsammare för spädbarn jämfört med bomull!
Kan fårskinn eller ull orsaka astma?
Om du googlar på fårskinn och allergi så hittar du helt säkert artiklar som påstår att fårskinn kan ge allergiska reaktioner. Detta på grund av att det finns små partiklar och bakterier i själva ullen och som är direkt ohälsosamma.
Visst är fårskinn ett möjligt uppehållsställe för många olika slags mikroorganismer som även kan finnas i andra miljöer. Men det är en ganska ensidig beskrivning av fårskinnets naturliga egenskaper. Till exempel, en tysk forskare Dr Christina Tischer vid Helmholtz Zentrum, München Research Centre, har hittat nya rön som tyder på att fårskinn kan förebygga mot astma hos spädbarn. De spädbarn som sover på fårskinn utvecklar allergier i mycket mindre grad senare i livet.
Studien undersökte 2441 friska barn i Tyskland fram till de blev 10 år. Det visade sig att de barn som hade sovit på naturligt fårskinn under de tre första livsmånaderna hade 79 % mindre risk att utveckla astma vid 6 årsåldern. När de närmade sig 10 årsåldern hade dessa barn 41 % mindre risk att utveckla astma. Siffrorna talar för sig själv, men låt oss ändå titta lite närmare på möjliga orsaker.
Fårskinn gör gott för hälsan
Mikroorganismer, som man inte kan se med blotta ögat men som finns i djurens pälsar (till exempel hundens), kan faktiskt hjälpa till att beskydda mot astma och allergier. Genom att de existerar så stärker dessa mikroorganismer faktiskt immunsystemet.
Nuförtiden har vi mer eller mindre städ- och rengöringsmani och lägger ner mycket energi på att allt ska vara hundra procent rent och putsat med hjälp av olika rengöringsmedel som innehåller kemikalier. Men detta kan få motsatt effekt och kan istället minska vårt immunförsvar i kroppen. Det beror på att vi inte längre blir exponerade för dessa mikroorganismer som stödjer vårt immunsystem. Därför ska vi värna om de goda bakterierna så att vi undviker att utveckla allergier!
Läs gärna vidare om våra högkvalitativa fårskinn här.